MY GUESTBOOK

SELLING ITEMS

Saturday, February 7, 2009

MAKEOVER FURNITURE



BAHAN/ALATAN


1. Berus cat /ada yg pakai roller tapi Sya suka pakai berus...

2. Cat - banyak brand (Sya pakai jenama KCC, nak lagi elok pakai Nippon tapi
mahal sikit).......Cat ada dua jenis, nak perabot jadi berkilat pakai cat minyak
macam kerusi makan Sya...kalau nak nampak shabby...pakai cat kapur yg cat
dinding tu macam rak buku Sya...)...n kalau furniture tu kecik bole guna spray, tapi mahal n berbotol2 plak nak guna...sebab cat ni nak cantik kena 2,3 lapis.


Cat minyak





Cat kapur

CARA

1. Mula-mula gosok permukaan dengan sandpaper (kertas pasir) kalau kayu tu jenis menggerutu atau x smooth...Tapi kerusi makan ni Sya x gosok dengan kertas pasir pun sebab memang dah licin.

2. Cat satu lapisan.Kalau boleh jangan cat pada tempat yang sama dan mesti satu hala.Cat lapisan pertama ni biasanya nampak hodoh sebab masih nampak kayu, so jangan cat tempat yang dah kena sapuan tu sebab nanti dia jadi berketul2(kalau cat minyak).Ada kawan pernah suggest guna thinner untuk cairkan cat yang berketul tu.Biarkan kering.

3. Then, buat sapuan kedua...masa ni dah nampak agak kemas n kadang2 dua kali dah cukup bergantung pada jenis perabut.Kalau kita tengok semua dah rata so dah ok.

4. Tapi biasanya kalau nak lagi kemas, buat sapuan ketiga selepas betul2 kering...Mengecat ni tak boleh siap sehari, sebab kena keringkan betul2 kadang2 nampak macam dah kering tapi kat dalam cat tu masih basah...Jadi kalau kita sapu atas dia cat baru, akan terkopek.

5. Last sekali, kalau suka bolehla buat decoupage,painting atau biarkan begitu sahaja...Selamat Mencuba!!!

8 comments:

azah said...

Very valuable info..akak bercadang mau cat meja makan..tak tau bila..Sya dah bagi info, confident la sikit mau try..thanks!

inna said...

ha'ah sya

bagus info ni..

annie said...

sya..mmg sya cat sendiri ke, ke hubby tolong ? akak tak pernah lg cat perabut besar2 ni...thumbs up la..

marsya said...

Semua cat sendiri kak.....Hubby Sya pun kadang tak tau sebab sya cat masa dia outstation atau masa dia kat ofis, Sya cuti..
Firdt time cat takut juga...benda yang mula2 Sya cat, meja solek punya drawer...yg tu Sya guna gesso tapi mahal pastu dah lama sikit, Sya beli cat minyak, Sya cat yang besi dia...Buat benda kat bilik dulu sebab kalau buruk pun dalam bilik...Pastu dah confident baru buat kat kerusi makan...

marsya said...

Kalau first time cat tu, mmg kita rasa risau n susah hati sebab first layer biasanya buruk hasilnya...biar je kering...Pastu tepek layer yang kedua dah ok dah...Jangan first layer tu namapak x cantik, kita bubuh tebal2, biar je nipis sapuan tu sebab kita akan lapis lagi bila kering...

Feena said...

salam kenal sya.. thanks info tu.. baru nak try buat niee..tadi baru spray botol...

marsya said...

Salam Feena...Selamat mencuba...Nak spray apa tu?Kalau besar2 sangat brgnya Sya x advice guna...Tapi kalau macam perabot rotan, sesuai guna sebab spray dia boleh masuk celah2 rotan....

Amira Shafina said...

Kak sha, meja makan ni kalo pkai cat kapur, kalo kena air die x terkopek ke?